Otto Smik – De Tsjechoslowaakse oorlogsvlieger die twee keer in Nederland neerstortte

Otto Smik

– De Tsjechoslowaakse oorlogsvlieger die twee keer in Nederland neerstortte


od

Dr Jiri Rajlich
“Otto Smik. De Tsjechoslowaakse piloot die twee keer in Nederland neerstortte” vertelt het boeiende en ook tragische verhaal van een tiener die in het voorjaar van 1940 Tsjechoslowakije ontvluchtte voor de Duitse bezetting en die in slechts een paar jaar tijd uitgroeide tot een Spitfire-ace met talrijke overwinningen achter zijn naam. Het is ook het verhaal van een jongen ver van huis die niet alleen vocht voor de bevrijding van Europa maar ook moest opboksen tegen de gevestigde orde binnen de beroemde Tsjechoslowaakse Fighter Wing van de RAF.

Dit boek gaat niet alleen over de held Otto Smik, het geeft de lezer ook een interessante inkijkje in het avontuurlijke en vaak stressvolle leven van een Spitfire-piloot. Ook het reilen en zeilen van de Tsjechoslowaakse squadrons die aan de zijde van RAF boven Groot-Britannië, Frankrijk, België en Nederland vochten passeert uitgebreid de revue.

Jarenlang heeft dr. Jiri Rajlich onderzoek gedaan naar Tsjechoslowaakse piloten in dienst bij RAF tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij stuitte Rajlich regelmatig op de naam Otto Smik, die niet alleen de strijd aanging met Duitse jachtpiloten maar ook met de beruchte V.1’s – ‘vliegende bommen’. Door het gebruik van Britse, Duitse, Nederlandse en ook Tsjechoslowaakse archieven alsmede talloze interviews met een aantal voormalige squadrongenoten en bekenden van Smik heeft de auteur een nauwgezette reconstructie kunnen maken van het korte maar boeiende leven van Smik en zijn heldhaftige carrière als Spitfire-piloot.

Publisher:
Vydavatel
Vintage Aviation
ISBN: 978-90-818-7024-5
Format:
Počet stran
A4, Hardback, 204 pages, 200+ photos
A4, Vázaná kniha, 204 stran, 200+ fotografií
Language:
Jazyk
Dutch
holandský
Published:
Publikováno
28.11.2019.
Price:
Cena
€ 29,00
This entry was posted in Ace, Biography, Books, Not Forgotton. Bookmark the permalink.

Please leave your comment on this article.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.