Miroslav Moravec – 310 Sqn Pilot

Miroslav Moravec, pilot 310. stíhací perutě RAF






Miroslav Moravec



…………….* 3.09.1918, Prague.

…………….† 7.06.1944, Chichester, UK.









Pre WW2:
Před 2. svět. válkou:

Miroslav Moravec was born on 3 September 1918 in the Žižkov district of Prague. He was the eldest son of Alois Moravec and Marie Moravcová. Alois was the Chief Inspector of state railways and Marie volunteered as a nurse for the Czechoslovak Red Cross. His younger brother Vlastimil was born on 17 March 1921. After completing his schooling Miroslav trained as a car mechanic at Čakovice.

Miroslav Moravec se narodil 3. září 1918 v Praze na Žižkově. Byl nejstarším synem Aloise Moravce a jeho ženy Marie. Otec měl postavení vrchního inspektora státních drah a jeho matka se stala zdravotní sestrou u Československého červeného kříže. Jeho mladší bratr Vlastimil se narodil 17. března 1921. Po ukončení školní docházky se Miloslav vyučil automechanikem v Čakovicích.

Miroslav, Czechoslovak Air Force, pre-WW2. / Miroslav, Československé letectvo, před válkou

On reaching the age of 18 he was required to undertake his compulsory military service. On completion of his basic training he was posted, in 1938, to the 1st Air Regiment ‘T.G. Masaryk’, of the Czechoslovak Air Force, who were deployed at Hradec Králové. There he commenced pilot training.

Po dosažení 18 let nastoupil k povinné vojenské službě. Po absolvování základního výcviku byl v roce 1938 zařazen k 1. leteckému pluku T. G. Masaryka při československém letectvu, který byl dislokován v Hradci Králové. Tam zahájil svůj pilotní výcvik.

Escape:
Útěk:

After the German occupation of Czechoslovakia on 15 March 1939, the Czechoslovak Air Force was quickly disbanded by the Germans and all personnel dismissed. The same fate befell most of those serving in the Czechoslovak Army. For the military personnel and many patriotic Czech citizens, this was a degrading period. Many wanted to redress this shame and humiliation and Miroslav, like many of his fellow Air Force colleagues, saw it as his duty to escape so that he could fight for the liberation of his homeland.

Po německé okupaci Československa 15. března 1939 bylo československé letectvo okamžitě rozpuštěno a veškerý personál byl přesunut do civilu. Stejný osud potkal i většinu příslušníků ostatních složek československé armády. Pro vojenský personál a mnoho vlastenecky smýšlejících českých občanů to bylo ponižující období. Mnozí chtěli tuto hanbu a ponížení napravit a Miloslav, stejně jako mnoho jeho kolegů z letectva, považoval za svou povinnost z Protektorátu odejít, aby se mohl na straně Spojenců podílet při osvobozování své vlasti.

Initially they would have escaped by illegally crossing the border into Poland, but the German invasion there on 1 September 1939 meant that route was now no longer possible. Instead, the arduous ‘Balkan Route’ was used. This involved crossing the border into pro-Nazi Slovakia and avoiding capture by border guards as they crossed into Romania, again avoiding the border guards and from there to Yugoslavia. From here, or sometimes crossing into Greece, they would board a ship which took them around the Mediterranean Sea, via Istanbul and Beirut and finally to arrive at Marseilles, France.

Původně chtěli ilegálně uprchnout přechodem státní hranice do Polska, ale po jeho přepadení Německem 1. září 1939, už tato cesta možná nebyla. Bylo třeba využít náročnější, tzv. “balkánskou cestu”. Ta spočívala v překročení hranice na území nacisticky orientovaného Slovenska, vyhnout se při tom zadržení pohraniční stráží a se stejným rizikem se pak přes území Rumunska dostat do Jugoslávie. Odtud, případně přes Řecko, se na pobřeží nalodili a po Středozemním moři přes Istanbul a Bejrút nakonec dorazili do Marseille ve Francii.

This was the route Miroslav took, leaving Prague on 15 December 1939 and arriving in France on 15 February 1940, where he reported for duty at the Czechoslovak Foreign Army camp at Agde, located near Marseilles.

Miroslav opustil Prahu 15. prosince 1939 a výše popsanou cestou dorazil 15. února 1940 do Francie, kde se přihlásil ve sběrném táboře československé zahraniční armády v Agde poblíž Marseille.

With other Czechoslovak military, Miroslav was evacuated to Bordeaux on 6 June 1940, where they boarded the SS ‘Kmicic’, formerly the SS ‘Robur III’, a Polish cargo ship, and sailed on 19 June down the Gironde estuary. The route took them far out into the Atlantic, to avoid U-Boats and Luftwaffe attacks, before changing course East to Falmouth, Great Britain, arriving on 22 June. After their arrival, the Czechoslovak airmen were transferred to RAF Innsworth, Gloucestershire, for security vetting. Miroslav was accepted into the RAF Volunteer Reserve, at its lowest rank of AC2 and on 30 July transferred to the Czechoslovak airmen’s depot at Cosford, near Wolverhampton, for basic training and English lessons.

Spolu s dalšími československými vojáky byl Miloslav 6. června 1940 evakuován do Bordeaux, kde se nalodil na polskou nákladní loď SS “Kmicic”, původně SS “Robur III”, a 19. června odpluli do mořského ústí Gironde, tvořeného soutokem řek Garony a Dordony. Kurz plavby je zavedl daleko do Atlantiku, aby se vyhnuli útokům ponorek a náletů Luftwaffe, a pak se otočili na východ, aby 22. června dorazili do Falmouthu ve Velké Británii. Po příletu byli českoslovenští letci převezeni do RAF Innsworth v Gloucestershire k bezpečnostní prověrce. Miloslav byl přijat do dobrovolnické zálohy RAF v hodnosti vojína AC2 a 30. července převelen do depa československých letců v Cosfordu u Wolverhamptonu k základnímu výcviku a kurzům angličtiny.

With the RAF:
Ve službách RAF:

On 20 December 1940 he was transferred to the No 4 School of Recruit Training at RAF Wilmslow, South of Manchester to continue his basic training and was promoted to the rank of LAC on 13 March 1941. There he volunteered for pilot training and, upon selection, on 9 February 1942 was sent to the Air Crew Receiving Centre [ACRC] at Regents Park, London. He was accepted for pilot training and was posted from the Centre on 7 March 1942 to No 4 ITW [Initial Training Wing], an RAF training school at Paignton, Devon. This was followed by flight training at No 3 Elementary Flying Training School [EFTS], at Shellingford, near Faringdon in Oxfordshire where he successfully completed his course at the end of June.

Dne 20. prosince 1940 byl převelen k No. 4 School of Recruit Training v RAF Wilmslow, jižně od Manchesteru, aby pokračoval v základním výcviku a 13. března 1941 byl povýšen do hodnosti LAC (svobodník). Tam se dobrovolně přihlásil k pilotnímu výcviku a 9. února 1942 byl převelen do Air Crew Receiving Centre [ACRC] v Regents Parku v Londýně. Byl přijat k pilotnímu výcviku a 7. března 1942 byl ze střediska vyslán k No 4 ITW [Initial Training Wing], výcvikové škole RAF v Paigntonu v Devonu. Následoval letecký výcvik v No 3 Elementary Flying Training School [EFTS] v Shellingfordu poblíž Faringdonu v Oxfordshiru, kde koncem června kurz úspěšně ukončil.

Miroslav at ITW Paignton, May 1942. / Miroslav na kurzu ITW Paignton, květen 1942.

After returning back to ACRC for further training, he was posted, on 9 August 1942, to No. 31 Elementary Service Flying Training School [31 EFTS] at De Winton, Canada. He was posted to 34 Service Flying Training School at Medicine Hat on 22 November 1942 and then to 31 Personnel Depot at Moncton where on 24 March 1943. Miroslav was then posted back to the UK and sent to No.5 (Pilots) Advanced Flying Unit (No 5 (P) AFU) at Ternhill, in Shropshire, and then to 61 Operational Training Unit (61 OTU) at Rednal, near Oswestry, on 13 July 1943 in order to complete his training.

Po návratu zpět do ACRC k dalšímu výcviku byl 9. srpna 1942 vyslán do No. 31 Elementary Service Flying Training School [31 EFTS] v De Wintonu v Kanadě. Dne 22. listopadu 1942 byl vyslán do 34. Service Flying Training School v Medicine Hat a poté do 31. Personnel Depot v Monctonu, kam byl vyslán 24. března 1943. Následně se Miroslav vrátil zpět do Velké Británie a 13. července 1943 odvelen k No. 5 (Pilots) Advanced Flying Unit (No. 5 (P) AFU) v Ternhillu ve Shropshire a poté k 61. Operational Training Unit (61 OTU) v Rednalu u Oswestry, aby svůj výcvik dokončil.

With František Červený and Václav Nikl, fellow Czechoslovaks from 61 OTU, on 5 October 1943 Miroslav was posted to 310 (Czechoslovak) Sqn which was deployed at Ibsley, Hampshire and equipped with Spitfires. There the squadron was joined by 312 and 313 (Czechoslovak) Sqns to become part of the Ibsley Wing, later to become known as the Czech Wing. Their role was mainly flying ‘Ramrods’ – short-range bomber raids to destroy ground targets – and also shipping reconnaissance flights. Miroslav made his first operational flight, a 90 min convoy escort, without any incidents, on 16 October in Spitfire EE631. 310 Sqn subsequently redeployed to Mendlesham, Suffolk, on 20 February 1944, then Southend on 28 March, and then on 3 April, in preparation for D-Day, to Appledram near Chichester, West Sussex.

Spolu s Františkem Červeným a Václavem Niklem, československými kolegy z 61. OTU, byl Miloslav 5. října 1943 přidělen k 310. (Czechoslovak) stíhací peruti, která byla dislokována v Ibsley v Hampshire a vyzbrojena Spitfiry. Tam se k této peruti připojily i 312. a 313. (Czechoslovak) perutě a staly se součástí Ibsley Wingu, později známého jako Czech Wing. Jejich úlohou bylo především létání na “Ramrods” – bombardovací nálety na krátkou vzdálenost s cílem ničit pozemní cíle – a také lodní průzkumné lety. Svůj první operační let, 90minutový doprovod konvoje, uskutečnil Miloslav bez jakéhokoliv incidentu 16. října na Spitfiru EE631. 310. Peruť byla následně 20. února 1944 přemístěna do Mendleshamu v Suffolku, 28. března do Southendu a 3. dubna pak v rámci příprav na Den D do Appledramu u Chichesteru v Západním Sussexu.

With 310 Sqn, Miroslav made 34 operational flights, totalling 54.5 flying hours. Some of the flights were escort for bomber aircraft on raids over northern France, Allied convoy patrols in the English Channel, Air Sea Rescue looking for downed aircrew in the English Channel and from May, and in the lead up to D-Day, offensive patrols over northern France when the Spitfires were equipped with with either a 500lb or 2 250lb bombs.

U 310. perutě vykonal Miloslav celkem 34 operačních letů v celkovém počtu 54,5 letových hodin. Některé z těchto letů byly doprovodem bombardovacích letounů při náletech nad severní Francií, hlídkami nad spojeneckými konvoji v Lamanšském průlivu, leteckou námořní záchrannou službou při pátrání po sestřelených letcích v Lamanšském průlivu a od května v období před dnem „D“ útočnými hlídkami nad severní Francií, kdy byly Spitfiry vybaveny buď 500lb, nebo 2 250lb pumami.

On 27 April 1944, Miroslav was in Spitfire MJ714 when taxying to take-off for exercise Lambourne, the tyre burst causing the aircraft to tip onto its nose but without injury to him.

Dne 27. dubna 1944 Miroslav pilotoval Spitfire MJ714, a v okamžiku když startoval ke cvičnému letu Lambourne, praskla mu pneumatika a letadlo se převrátilo na příď, ale zůstal nezraněn.

Miroslav with his Spitfire Mk IX NN-M, April 44. / Miroslav se svým Spitfire Mk IX NN-M, duben 1944.

Disaster in D-Day landings:
Katastrofa při vylodění v den D:

On 7 June 1944, D-Day+1, 310 Sqn were to provide air cover over the landing beaches and at 07:20 hours 12 Spitfires from the squadron took off in poor visibility due to low cloud and rain. At 07:21 after take-off Miroslav’s Spitfire IXc MJ906, NN-M, was seen to fly alongside his section leader and wave his wings to signify that something was wrong with the aircraft and that he intended to return and land. He lowered his undercarriage and flaps and went in for a landing. However, he found that he was too close to another Spitfire also returning and so Miroslav aborted his attempt and went around again, but a shorter circuit this time with its engine sounding rough. When he was about 400 to 500 yards from the runway, at an altitude of 300 to 400 feet, his engine failed and the Spitfire crashed at 07:30 in a field south east of the airfield. The station ambulance arrived immediately at the scene but it was already too late – he had been killed instantly with a badly fractured skull and broken neck. His Spitfire was destroyed with Cat E damage.

However he found that he was too close to another Spitfire also returning and so Miroslav aborted his attempt and went around again, but a shorter circuit this time with its engine sounding rough. When he was about 400 to 500 yards from the runway, at an altitude of 300 to 400 feet, his engine failed and the Spitfire crashed at 07:30 in a field south east of the airfield. The station ambulance immediately arrived at the scene but it was already too late – he had been killed instantly with a badly fractured skull and broken neck. His Spitfire was destroyed with Cat E damage.

Dne 7. června 1944, v den D+1, měla 310. peruť za úkol krýt vylodění nad plážemi v Normandii a tak v 7:20 hodin odstartovalo 12 Spitfirů této perutě za špatné viditelnosti způsobené nízkou oblačností a deštěm. V 07:21 po startu byl Miloslavův Spitfire IXc MJ906, NN-M, spatřen, jak letí vedle svého velitele sekce a mává křídly na znamení, že s letounem není něco v pořádku a že se hodlá vrátit a přistát. Vysunul podvozek a klapky a šel na přistání. Zpozoroval však, že je příliš blízko dalšího Spitfiru, který se také vracel, a tak Miloslav svůj pokus přerušil a vrátil se znovu, tentokrát však kratším obloukem, přičemž jeho motor už měl podezřelý zvuk. Když byl asi 400 až 500 metrů od přistávací dráhy, ve výšce 300 až 400 stop, jeho motor selhal a Spitfire se v 7:30 zřítil na pole jihovýchodně od letiště. Na místo okamžitě dorazila staniční sanitka, ale i tak bylo pozdě – byl na místě mrtvý s proraženou lebkou a zlomenou páteří. Jeho Spitfire byl zničen s poškozením kategorie E.

F/Sgt Miroslav Moravec was buried at Chichester Cemetery, on 10 June 1944, grave 159, E-5. He was 25 years old and had been the first Czechoslovak airmen to be killed in the D-Day landings.

Rotný (F/Sgt) Miloslav Moravec byl pohřben 10. června 1944 na hřbitově v Chichesteru, hrob 159, E-5. Bylo mu 25 let a byl prvním československým letcem, který zahynul při vylodění Spojenců v Normandii v Den D.

_______________________________________________________________

Remembered:
Památná místa:

_______________________________________________________________

Czech Republic:
Česká republika:

_______________________________________________________________

Prague 1 – Klárov / Praha 1 – Klárov

In November 2017, his name, along with the names of 2507 other Czechoslovak men and women who had served in the RAF during WW2, was unveiled at the Winged Lion Monument at Klárov, Prague 1.

V listopadu 2017 bylo jeho jméno spolu se jmény dalších 2507 československých mužů a žen, kteří za 2. světové války sloužili v RAF, odhaleno u pomníku Okřídleného lva na Klárově v Praze 1.

_______________________________________________________________

Prague 3 – The Army Museum / Praha 3 – Armádní muzeum na Žižkově:

He is remembered on the Memorial Plaque at the Military History Institute, at Žižkov Prague.

Je zde připomenut na pamětní desce ve Vojenském historickém ústavu:

_______________________________________________________________

Prague 3 / Praha 3: A memorial plaque on the building where the Moravec family lived in a flat during WW2:

Pamětní deska na domě, kde za 2. světové války bydlela rodina Moravcova:

_______________________________________________________________

Prague 6 – Dejvice / Praha 6 – Dejvice :

He is named on the Memorial for the fallen Czechoslovak airmen of 1939-1945, at Dejvice, Prague 6.

Jeho jméno je uvedeno také na Památníku padlých československých letců 1939-1945 v Dejvicích, Praha 6.

_______________________________________________________________

Prague 1 – St Vitus Cathedral / Praha 1 – Katedrála svatého Víta na Hradčanech:

He is remembered in the Remembrance book at <a href="

He is remembered in the Remembrance book at St Vitus Cathedral, Hradčany, Prague.

Je připomenut v Pamětní knize v katedrále svatého Víta na Hradčanech v Praze.

_______________________________________________________________

France:
Francie:

_______________________________________________________________

British D-Day Memorial :Ver-sur-Mer.

Ver-sur-Mer – jedno z míst vylodění Spojenců na normandských plážích.

_______________________________________________________________

United Kingdom:
Spojené království:

_______________________________________________________________

London – St Clement Danes :

Miroslav Moravec is remembered in the Remembrance book at St Clements Danes Church, London.

Miroslav Moravec je zde vzpomenut v pamětní knize v kostele St Clements Danes v Londýně.

_______________________________________________________________

London – West Hampsted / Londýn – West Hampsted:

He is remembered on the Memorial Plaque at the Bohemia House, he former Czechoslovak National House, at West Hampsted, London.

Jeho jméno je připomenuto na pamětní desce na Bohemia House, bývalém Československém národním domě, ve West Hampstedu v Londýně:

_______________________________________________________________

Portsmouth – Normandy Memorial Wall :

In 2024, on the 80th anniversary of D-Day, a memorial plaque for Miroslav Moravec was added to the Normandy Memorial Wall at Portsmouth.

V roce 2024, k 80. výročí D-Day, byla na památníku The Normandy Memorial Wall v Portsmouthu přidána pamětní deska na Miroslava Moravce.

_______________________________________________________________

All his family back in Prague were executed by the Nazis in 1942 following the death of Reinhard Heydrich as they had been providing assistance to the Czechoslovak paratroopers involved in the assassination. They are named on the memorial plaque at the family flat at Biskupcova 1745/7, 130 00 Praha 3.

Celá jeho rodina v Praze byla v roce 1942, po smrti Reinharda Heydricha nacisty popravena, protože se podílela na pomoci československým parašutistům, kteří se na atentátu podíleli. Jejich jména jsou uvedena na pamětní desce na domě, kde bydleli, na adrese Biskupcova 1745/7, 130 00 Praha 3.

_______________________________________________________________

This entry was posted in 310 Sqd, Biography, Not Forgotton. Bookmark the permalink.

3 Responses to Miroslav Moravec – 310 Sqn Pilot

  1. John Walker says:

    Their Courage and Sacrifice Will Never be Forgotten.

  2. Paul Kopeček says:

    A valuable and welcome addition to the biographies of the Czechoslovak RAF pilots. Very interesting to read of the route taken when fleeing the Nazi invasion and to learn of the Canada experience. Very sad to to be reminded of the unfortunate circumstances that lead to his death and to be reminded of the bravery of his family in Prague.

  3. rudneicunha says:

    He and his family gave their lives for Freedom.

Please leave your comment on this article.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.